blog

“HSP en de invloed van de seizoenen”



Deze maand heb ik de eer om als gastdocent een blog te schrijven op de webpagina van Anahatayogi van mijn lieve yogavriendin Anne. Ik ken Anne uit de tijd dat zij de Yin Yogadocenten opleiding deed en ik bij haar yogalessen volgde. Toen niet wetende dat ik haar pad zou gaan volgen en een jaar later ook de Yin Yogadocenten opleiding zou gaan doen. Inmiddels heb ik deze opleiding afgerond en ben ik aan een reis begonnen die ik 2 jaar geleden nog niet voor mij zag. Maar de interesse in de yogafilosofie is er altijd al geweest en als HSP (hooggevoelig persoon) verdiep ik mij ook steeds meer in de traditionele Chinese geneeskunde. 


hsp yoga

seizoen: winter


element: water


meridiaan: nier en blaas


emotie: angst


houding: shoelace

 

Water

In deze blog wil ik wat dieper in gaan op de winter, welke volgens de Chinese geneeskunde verbonden is met het element water. De organen die verbonden zijn met het element water zijn de nier en de urineblaas. Het element water draagt onze levensenergie en de nieren worden gezien als de opslag van onze levensenergie. De energie die we van onze ouders meekrijgen is er opgeslagen. We noemen dit ook wel onze oer energie (Jing). Maar deze bron van energie is niet onuitputbaar en het is dus van groot belang om deze bron van energie op pijl te houden. Ondanks dat de nieren een yin orgaan zijn, is de energie van de nieren daarin tegen weer yang. Ze zijn verantwoordelijk voor het vuurtje wat ons lichaam warm houd, voorziet de urineblaas van uitscheidende energie (Apana), zorgen voor aanmaak van de merg in onze botten en de energie in onze hersenen. De nieren gaan over de regulering van het element water. Ze reguleren letterlijk de waterhuishouding in ons lichaam en zorgen dat afvalstoffen via de urine worden afgestoten.



Onbalans

Onbalans van het element water kan ervoor zorgen dat de nieren en de urineblaas niet goed functioneren. Waardoor er allerlei lichamelijke klachten kunnen ontstaan. Denk aan s’nachts te vaak naar de wc moeten gaan of juist overdag te weinig, wat zich kan uiten in blaasontstekingen, lage rugpijn en het hebben van koude voeten. Ook klachten aan het gehoor en het evenwichtsorgaan kunnen je parten spelen. Ik kan daarover meepraten. Ik heb met grote regelmaat in het winterseizoen last van draaiduizeligheid, oorpijn en oorsuizen. Allemaal stuk voor stuk symptomen dat er een onbalans is van het element water.

Zorgen voor voldoende rust, ontspanning en gezonde voeding is hierin heel belangrijk. Denk daarbij aan verwarmende voedingsbronnen, want de nieren en de blaas houden niet van koude. Het is dus ook van belang om juist de nieren tegen de winterkou te beschermen. Je warm aan te kleden is hierin het advies.



Hooggevoeligheid

Om er voor te zorgen dat je de nieren niet uitput, is het van belang juist in de wintermaanden, net als de natuur, je terug te trekken, om als het ware in een spaarstand te komen. Ik als hooggevoelig persoon voel en ervaar dit als geen ander. De herfst, maar ook de winter zijn voor mij de seizoenen waarin ik me net als de natuur terug moet trekken. Niet één, maar drie stappen terug moet doen. Fysiek en mentaal voel ik mij vaak moe en uitgeput. Ik voel mij dan ook echt yin en ik vind het dan ook lastig om er mee om te gaan, om het te accepteren. En dit terwijl ik als docent de kennis en de wijsheid in huis heb. De wijsheid die mij verteld dat ik juist moet gaan loslaten. Net als de natuur, de bomen die hun bladeren verliezen. Zich zo opmaken voor een nieuwe cyclus. Een nieuwe cyclus waarin het element hout actief is in het voorjaar.



Angst

De emotie die hoort bij het element water is angst. Angst is in de winter periode heel herkenbaar voor mij. Voor diegene die mij kennen, weten dat ik aan de docentenopleiding ben begonnen om mijn angst om te falen te overwinnen. En ondanks dat ik die angst voor een groot deel heb weten te overwinnen, is het nog wel een blijvend onderdeel van mijn leven. Het zijn de wintermaanden waarin ik mij snel overprikkeld voel waardoor mijn angsten toch weer naar de oppervlakte komen. Ik voel me dan onrustig en heb constant het gevoel van aan te staan. Mijn gedachten schieten dan alle kanten op. Als ik als docent dan weer voor een grote groep moet spreken, voel ik toch weer een beetje die angst opkomen. Maar gaande weg naarmate de les vordert maakt de angst ruimte voor de wijsheid in mij, en ook ruimte voor rust en zelfvertrouwen.


Yang

In het voorjaar daarin tegen, voel ik de transitie van yin naar yang energie. En zorgt het element hout ervoor dat ik mij weer opgeladen en energiek begin te voelen. Hout staat voor onstuimige groei en zorgt er bij mij echt voor dat ik weer plannen kan gaan maken. In tegenstelling tot de herfst waarin het Element metaal actief is,  is het voorjaar voor mij het seizoen om met nieuwe dingen te starten. Net als de natuur die in een nieuwe cyclus weer begint te groeien en te bloeien.

De yang energie die maakt dat ik in de zomer heel actief kan zijn. Ik ben dan echt niet te stoppen. Het vuur maakt dan ruimte voor de passie die ik voel voor yoga. Ik loop dan ook over van zelfvertrouwen en blijheid. Tijdens het afronden van de opleiding heb ik dat ook zo ervaren. Veel van mijn vrienden vroegen dan ook vaak, hoe doe je dit allemaal naast een fulltime baan? Eerlijk gezegd, in de winter vraag ik mezelf dat achteraf ook wel eens af.


Je doet de Shoelace als volgt:


Kom op handen en knieën.


Plaats vervolgens één knie achter de andere knie en ga langzaam achterover zitten tot je zitbotjes de grond raken. Als je zitbotjes de grond niet raken, plaats dan een blokje of kussentje onder de zitbotten.


Voorkom dat je op je voeten gaat zitten en schuif de voeten zo ver mogelijk naar voren.


Druk de zitbotjes stevig in de grond.


Rol dan langzaam je gehele wervelkolom af zodat je in een vooroverbuiging komt. Op deze manier word ook de blaasmeridiaan aan de achterzijde van je rug gestimuleerd.


Blijf 3 tot 5 minuten in de houding en wissel dan van kant.




Asana

Terwijl ik deze blog aan het schrijven ben, ben ik ook een Yin Yogales met het thema “water” aan het voorbereiden. Een houding die ik bijna altijd wel gebruik tijdens een les met het thema “water” is toch wel de Shoelace. De Shoelace is een houding die, wanneer op juiste wijze uitgevoerd word, zowel de nier als de urineblaas meridiaan stimuleert.



Zelfliefde

Zoals je kunt lezen hebben de seizoenen voor mij als hooggevoelig persoon een grote impact op mij, zowel fysiek, emotioneel en mentaal. Ik wil je graag meegeven om gehoor te geven aan wat je lichaam je verteld. Wees lief en zorg goed voor jezelf in alle seizoenen en in alles wat er op je pad komt. Dan komt het vanzelf goed.



Liefs en Namasté,

Marcel



Dit was een gastblog van Marcel. Marcel is gespecialiseert in yoga en hsp, filosofie yin en nidra. Een passie ontstaan uit eigen ervaring.



Wild thing

Wat zijn jouw eerste gedachten bij deze houding? Wees je bewust van wat je voelt en denkt voor dat je verder leest. Zoals je in de vorige blog kon lezen maakt de start uit voor de rest van de cirkel. En ja het lezen van deze blog is ook weer zo’n cirkel.

wild thing yoga


Fysiek gezien, strekt deze houding de hele voorkant van je lichaam, opent de schouders, maakt de rug flexibeler, en bouwt de nodige kracht op. Het fysieke openen geeft altijd een heerlijk gevoel, tenminste, als jij je kunt overgeven aan het moment. Het is helemaal niet gek, als je net bij je eerste observatie al wel wat spanning voelde. Wildthing is best een uitdagende houding.


Deze houding daagt je uit al je angst, en controle los te laten. Zoals de buik van de draak, ligt je hele kwetsbaarste deel van je lichaam open. De buik, daar waar het zo veilig is dat een vrouw juist daar het ongeboren kind draagt. Je hart, met al zijn liefde, maar ook alle harte zeer. En de keel die het hele hoofd moet dragen, de verantwoording heeft je goed te laten communiceren, en vaak zo bloot dat de wind de kou eromheen slaat. (O zo fijn, als mijn sjaal de hele winter mijn keel weer mag beschermen tegen alle stormen) Kun jij dat allemaal toestaan voor jezelf?


Dit is nou precies waar Asana, de yogahoudingen, om gaan: contact maken met je lijf, het lichaam als totaliteit ervaren en zo kunnen voelen hoe deze beïnvloed en wordt beïnvloed door al die andere delen van jouw zijn. Wat voel je, wat denk je, hoe adem je?


Deze houding doen we juist nu in de herfst. Waarom? De herfst, in element metaal, gaat over van buiten naar binnen keren, loslaten wat niet meer dient, over huid, longen en darmen, ruimte maken om in de winter tot rust te kunnen komen. Dus vooroverbuigingen die je dichter bij jezelf brengen, zijn nu heel belangrijk. Vooroverbuigingen geven rust en tijd om je gedachten en emoties te onderzoeken. Een openende houding zoals wild thing, waarin we de huid en de ruimte rond de darmen strekken, de longen ruimte geven, is dan een heerlijke tegen hanger. Bovendien is dan de uitdaging, even goed in een open houding toch naar binnen te kijken.


We gaan het de komende lessen uitproberen. En dan mag alles er zijn, zodat we kunnen werken naar openheid, zelfvertrouwen en plezier in deze houding. Want lol is minstens zo belangrijk.


Wil jij deze houding ook doen? Dat kan de komende lessen: Elke donderdag 19:15 Elbestraat 6 te Heemskerk.


Liever zelf op de mat thuis uitproberen? Zorg dan dat je goed toe werkt naar deze houding. Kat-koes, een paar zonnegroeten, schouderopeners. Het hele lichaam moet goed warm zijn om blessures te voorkomen. Veel plezier gewenst!


Een nieuwe stevige start


Hoe je start maakt uit voor de rest van de cyclus.

Welke cirkels maak jij mee gedurende de dag?

Eenvoudige oefening:

Jezelf in totaliteit ervaren


Kom stevig staan op je voeten met je handen op de buik. Observeer een kort moment. Zit je meer in je hoofd of meer in je lijf.


Shift dan je aandacht naar de ademhaling. Maak elke ademhaling bewust mee. Adem elke ademhaling dieper in je buik.


Laat met elke inademing je aandacht naar je hals en hoofd gaan, en elke uitademing langs je hele lijf naar de voeten.


Doe dat 5 keer. Observeer opnieuw. Voelt je lijf en gedachten nu anders dan eerst? Of is het nodig eerst alles aan te spannen en ontspannen? Je lang of klein te maken. Vind je eigen persoonlijke passende variatie, en herhaal zo vaak als nodig is.


Wat zou er gebeuren als je dit vaker oefent?

Nu de scholen weer beginnen, opleidingen starten, de zomer aan zijn einde komt,is het voor mij echt weer een nieuwe start. En ja het is weer even wennen om in dat ritme te komen. Nu we alweer een paar weken in dat stramien zijn zou ik bijna vergeten dat die nieuwe start er is. Het is zo makkelijk meteen weer verstrikt te raken in materiële zaken. En juist daarom is het bewust mee maken van een nieuwe start zo belangrijk. Want hoe je start, maakt uit voor de rest van de cyclus. Gelukkig maak je elke dag weer een moment van start mee, namelijk als je de dag begint. Hoe is dat voor jou? Sta je heel bewust op, heb je een ochtend ritueel, of ben jij, net als ik, iemand die het eerste uur met rust gelaten zou moeten worden?


Voor mij is er 1 ding echt van belang. Mezelf een moment ervaren als totaliteit. Misschien heb je wel al eens gemerkt dat wanneer je erg fysiek bezig bent, je hoofd leeg raakt, je gedachten rustiger zijn. En wanneer je juist heel druk bent in je gedachten je lijf niet geheel mee doet.


Mensen die mentaal werk doen, veel achter de computer zitten, en veel nadenken, hebben de neiging het onderste deel van het lichaam niet mee te laten doen. Mensen die veel fysiek werk doen, hebben juist de neiging het hoofd niet altijd mee te laten doen.


Dus mezelf als totaliteit ervaren, wil zeggen dat alles een moment in balans is, en mee doet. Maar hoe dan? Dat is heel persoonlijk. De oefening hiernaast beschreven werkt voor mij. En hoe werkt hij voor jou? Zou het haalbaar zijn om hiervoor de tijd te nemen voor je de dag begint? En terug komende op de eerste vraag, zijn er nog meer cycli die deze start verdienen?

Ik ben heel benieuwd naar jullie ervaringen. Laat het me weten: info@reikibeverwijk.nl


Ook de wekelijkse lessen vinden een nieuwe start op een andere lokatie:

Elbestraat 6, 1966 XJ Heemskerk. En via zoom aansluiten mag altijd.


donderdag avond 19:00 uur yang yoga

20:30 yin yoga


3 keer raden wat het thema is voor de komende lessen… een stevige start van een nieuwe cyclus.


Hoe ziet jouw ultieme geluksmoment er uit? En luister je dan naar ego of naar intuïtie?



Wat is intuïtie voor jou? En in welke vorm helpt het jou?



Wat doe jij om naar je hart te kunnen luisteren?



Of anders verpakt: wat heb jij nodig om persoonlijk te kunnen groeien?



En als je dan je intuïtie

hoort, wat houdt je dan nog tegen het echt te gaan doen, waar ligt jouw angst?




Mail me maar als jij jouw antwoorden wil delen, even wil sparren, of een extra vraag nodig hebt.


Lieve groet Anne Borgers

info@reikibeverwijk.nl

0628438702


Luisteren naar je hart


Wat is dat eigenlijk luisteren naar je hart. Sluit eens kort je ogen en laat die vraag op je inwerken. Wat is dan jouw eerste antwoord?


Heb jij dat ook wel eens gehad, dat je uiterst je best doet, maar je brein maar blijft kletsen en je hart niets zegt? Dat de ene keer wijze raad als vanzelf als antwoord op je innerlijke vragen komt, en de andere keer je dat hart maar niet kunt vinden? Het lijkt iets te zijn dat vertrouwd, en logisch zou moeten zijn, maar als je er langer over na denkt is er geen logisch antwoord.


Als we kijken naar de yoga filosofie kunnen we ons denken splitsen in drie delen:


Ahankara Aham = ik Kara = makend. Kortom de ik maker: Het ego. Ego wordt geregeerd door angst en begeerte. Dat deel van jou dat graag nare ervaringen ontwijkt en positieve ervaring nogmaals opzoekt. Wanneer je bijvoorbeeld een keer erg bang ergens voor was, zal ego zorgen dat je dat niet meer over komt. Maar die reep chocola die zo lekker was, lijkt wel overal te zijn. Ego zendt je zintuigen erop uit om deze twee delen te vrede te stellen. Maar ego zorgt ook voor een ik besef. En dat jij zelf beslissingen kunt nemen. De vraag is door wie of wat jij je laat regeren.


Budhi Budh = wakker worden: opmerken beschouwen, Fijne deel van de geest. Intelligentie, meditatie, meditatieve kennis, concentratie, begrip, inzicht, intuïtie, intuïtief weten. Kortom dat verstandige stemmetje, dat nog wel eens recht tegen over ego staat.


Manas Mind. Het denken zelf. Kennis, begrip, gevoel, gedachte kracht, hart, ziel. Beheert de zintuigen en zintuiglijke impressies. Manas kan zelf geen beslissingen nemen. Deze kan alleen luisteren naar budhi en ahankara, en luistert over het algemeen naar wie het hardste schreeuwt. Wie schreeuwt er bij jou het hardst?


Als we alleen naar ego luisteren zoeken we steeds naar dingen die de buiten kant gelukkig maken. Dat kan een heel gelukkig gevoel mee brengen. Die reep chocola is immers enorm lekker, maar ook zo weer op. Het is dus van voorbij gaande aard. Een reep chocola is nog wel makkelijk te verkrijgen. Maar denk eens verder waaraan jouw moment van geluk allemaal moet voldoen?

Alleen naar budhi luisteren betekent dat je het ego moet verslaan. Als ik heel eerlijk ben, is mij dat nog niet gelukt. Zelfs al zou je alleen maar klaar staan voor de ander en nooit naar je ego luisteren, kun je je nog afvragen met welk doel je alles voor iedereen doet, en of ego daar dan toch niet stiekem een rol in heeft.

Ik denk dat het antwoord dichter in het midden ligt. Wanneer het denken open is en ruimte heeft voor spontane vernieuwende gedachten, en wanneer je beseft dat jij jij bent midden in een groter geheel. Komt er, wanneer je luistert naar het hart in het midden, een balans tussen voelen, denken en groter denken dan jij zelf.


Is intuïtie, weten zonder weten, dan het zelfde als luisteren naar je hart?

Ik ben er minstens van overtuigd, dat wanneer je in de yogales weer meer in contact komt met lijf en adem. En je weer rust krijgt in het hoofd, jouw persoonlijke antwoorden vanzelf komen.


In de loop der jaren, met steeds weer openen naar mezelf op de yogamat, is mijn intuïtie gegroeid naar iets dat ik dagelijks om raad vraag. Bovendien merk ik meteen wanneer ik dat contact weer even kwijt ben. Dan voel ik me futloos, moe, en chagrijnig. Wanneer je deze intuïtie kunt versterken zal het je helpen met woorden, gevoel, beelden, en duidelijke dromen.


Erop vertrouwen is je eigen keuze.... ben je er klaar voor?

Een zomers spectakel van bloei groen en zon.


Midden in dat tumult 

 vind ik rust om naar binnen  te kijken.


om vervolgens weer op te staan


en


te stralen

De zomer begint, zet het vuur maar aan, maar niet te hoog!


21 juni, de zomer begint! En daarmee is het tijd voor het element vuur. Maar wist je dat we volgens chinese geneeswijze al midden in de zomer zitten? 21 juni valt daar, als langste dag, midden in.


Zomer is de tijd van rijpen in de zon. Zoals de vruchten aan de bomen, maar ook jouw opgebouwde ideeën uit het voorjaar. Wat uit rust in de winter begon kon in de aarde ontspruiten in de lente. En nu, in de zomer, mag het in volle bloei komen, vol zelfvertrouwen. Wel eens een appel gezien die er niet mocht zijn volgens de boom?


Het element vuur staat voor passie, warmte, liefde, vreugde en zelfvertrouwen, stralen, naar buiten brengen, communicatie. Maar ook het zuivere scheiden van het onzuivere, de slaap, het hart en hartritme.


Waar gaat jouw vuur van aan? Waar gaan jouw ogen van stralen? Waar gaat jouw hart van open? En kun je dat dan nu ook vol zelfvertrouwen laten zien?

Weet je het antwoord al? Geniet dan zonder enkele schroom van de komende stralende weken.

En ben je er nog niet uit? Dan is het moment gekomen om jezelf uit te dagen. In welke situatie jij je ook bevindt, blij of verdrietig, er zijn altijd dingen die je dag kunnen maken. Of dingen die je opvrolijken voor een moment, kleine dingen om dankbaar voor te zijn. Pak maar eens pen en papier en schrijf op waar jij blij van wordt, waar jij dankbaar voor bent. Probeer eens alleen maar positieve woorden te gebruiken. Keer alle nee om naar wat wel een ja kan worden. Misschien zijn dat maar 3 dingen, misschien verbaas jij jezelf met een hele lijst. Het gaat om het gevoel van vreugde en liefde in jouw hart. Ik hoop dat je dat voelt en het bewust je dag in mee kan nemen. Wat je zaait is wat je oogst… wellicht vermenigvuldigd zich die vreugde vanzelf!

Het is ook tijd voor een kleine waarschuwing: pas op voor een te hoog vuur. Op de langste dag is de yange energie het hoogst. Dat past bij het element vuur. Maar een te hoog vuur is verstikkend heet en verbrand alles om zich heen. Te veel liefde maakt bezitterig en jaloers. En bovendien houdt het element vuur eigenlijk niet zo van enorme hitte. Een heet vuur verbrandt immers meer energie. Hoe voelt je lichaam zich, heb je wel genoeg energie om te besteden?

Heel praktisch kun je gedurende de dag letten op je hart ritme en ademhaling. Voel je je gehaast en vermoeid, dan is het echt tijd een voor extra pauze. Zeker op de warme dagen.

Omdat de energie erg yang is kan het lastiger zijn om ‘s avonds in een meer yin modus te komen, zeker rond de langste dagen van het jaar. Dus let tijdens deze dagen extra op de laatste uurtjes van de dag, neem de tijd af te bouwen. Ontspan door bijvoorbeeld het nemen van een bad of douche, masseer je voeten, lees een boek, of neem 10 ademhalingen, om je adem te verdiepen naar je buik. Kern van het verhaal: kom tot rust. Hoe heerlijk als jij je eigen ritueel erin kan vinden. Een mooi moment om ook daarin de vreugde op te zoeken. Durf vol zelfvertrouwen te kiezen voor jouw manier van en jouw moment voor ontspanning.

Alles bestaat uit een perfecte balans van yin en yang. Zelf de rust en inspanning te blijven balanceren in je leven, kan een hele uitdaging zijn. Daarom zijn mijn lessen deze periode s’avonds juist wat meer yin van aard. Gedurende de dag kun je helemaal los met de heerlijke yang energie, maar s’avond kun je bij mij ontspannen en tot rust komen. Ook in de actieve les.

Ben je toe aan echt ontspannen en een rustige meditatie? Kies dan voor de yinnidra op dinsdag avond.

Ben je meer toe aan toch wat beweging, maar wel op een rustgevende manier? Kies dan voor de hatha yoga les van donderdag avond.

Als laatste: De zomer is het moment om te stralen. Ik wens je dat deze zomer van harte toe!

21 juni:

De langste dag

De langste dag


21 juni: de langste dag van het jaar. Ook de “yangste” dag van het jaar met de meeste zonnestralen, zonuren en wellicht de minste slaapuren. Volgens onze kalender ook het begin van de zomer. Maar wiste je dat volgens de Chinese geneeswijze we al midden in de zomer zitten? Wat de zomer met je kan doen heb ik beschreven in mijn column Vuur. Stay tuned, deze komt volgende week.


Terug naar 21 juni: het is ook internationale yoga dag op de langste dag van het jaar. De datum van 21 juni is door de Indiase premier voorgesteld omdat het de langste dag van het jaar is op het noordelijk halfrond van de wereld. Zijn woorden bij het instellen van deze dag:

“Yoga […]belichaamt eenheid van geest en lichaam; gedachte en actie; terughoudendheid en vervulling; harmonie tussen mens en natuur; een holistische benadering van gezondheid en welzijn. Het gaat niet om oefening, maar om het gevoel van eenzijn met jezelf, de wereld en de natuur te ontdekken. Door onze levensstijl te veranderen en bewustzijn te creëren, kan het helpen bij het welzijn.”


Voor mij is 21 juni een moment om vol vreugde terug te kijken op een mooi yoga jaar. Ik ben dankbaar voor yoga in mijn leven, dat het me soms de weg wijst, me uitdaagt, vreugde en plezier brengt, me een rustpunt biedt in een hectisch leven, me sterker maakt, zowel fysiek als mentaal, en dankbaar voor al die mooie mensen die ik ontmoet op dit mooie pad. Kortom, dankbaar voor mijn blauwe loper.


En jij? Ik hoop dat jij je daar ook (een beetje) in herkent. Dat gun ik je echt!


Op 21 juni nodig ik je uit om een mooie yogales te volgen in het teken van de internationale yogadag, en de start van de zomer. Om 20:00 uur geef ik een zonnegroeten en zachte hartopeners les via zoom. Je kunt je hier inschrijven, eventueel met een gratis proefles. In ieder geval vieren we samen het prachtige yoga pad, of je nu enorm geoefend bent of dit je eerste les wordt. Weet dat vele, vele mensen deze dag samen verbinden met yoga als middelpunt.


Ik wens je alvast een vreugdevolle langste dag van het jaar en een geweldige zomer.


Tot op de mat, lieve zonnige groeten Anne

Ruimte maken.


Ken je dat moment dat je uren hebt zitten werken, en op staat om wat te drinken te pakken? Dat moment dat je ineens stijfjes moet wennen aan een nieuwe houding, langzamer in beweging komt dan je had gedacht. Maar al snel, terwijl je bakkie leut warm wordt, ben je dat moment al weer vergeten. Ongemerkt kun je zulke momenten vaker hebben dan je denkt.


Ongemerkt! Zonde. Juist zulke momenten lenen zich perfect om eens ruimte te maken. Want hoe stijver je bent, hoe beter je kunt voelen hoe soepelheid weer terug keert. Ja inderdaad, het is geweldig als je stijf bent, en yoga wil gaan doen. Dan voel jij mooi veel meer de nut van de yogahoudingen, dan je lenige buurvrouw. Maar dat terzijde.


Laten we het eens uitproberen: Kom zitten op een stoel. Rechtop, op je zitbotjes. Kijk naar je handen, spreidt de vingers, strek je armen voor je uit. Breng ze dan langs je oren, je gespreide vingers wijzen naar het plafond. Buig dan naar rechts. Voel die stretch aan je linker kant. Blijf maar zo zitten voor 5 langzame en diepe ademhalingen. Je kunt nog spelen met, onder je oksel door omhoog te kijken, of juist meer je schouder mee naar voren mee te nemen, en naar beneden te kijken. Dan kom je weer naar het midden, en laat je de armen in je schoot rusten. Kun je het verschil voelen tussen de linker en recht kant van je romp? Lekker hè die ruimte en dat stromen aan je linker kant. Dan weet je nu waarom je de andere kant ook nog gaat doen.


Bovendien ben je ook nog stiekem uit je routine gestapt. Helemaal als je nou net dat moment hebt gebruikt, dat je een tijd hebt zitten werken. Routine is fijn hè. Het helpt je op een dag te doen wat er gedaan moet worden. Maar het kan je ook van veel weerhouden, zorgen dat je dromen dromen blijven. Hoe vaak maak jij keuzes uit een gevoel van veiligheid?


Zo nu en dan iets kleins eens anders te doen geeft ruimte de dingen vanuit een ander perspectief te bekijken en nieuwe ideeën ruimte te geven om uit te groeien. En nee dat hoeft dus niet spectaculaire te zijn.


Inmiddels nieuwsgierig naar meer? Komende weken gaan we aan de slag met ruimte makers in de yogales. Mijn grootste tip. Kom gewoon lekker ervaren en neem mee wat voor jou werkt.


Lieve zonnige groet Anne



PS: Hoe ik ruimte heb gemaakt afgelopen weken? Ik sta al jaren minimaal 5 x per week op de yogamat. De afgelopen weken heb ik maar 1 keer op de mat gestaan. Tja dat gaf het inzicht, dat mijn yogareis ook van de mat gewoon door gaat, maar ook dat ik mijn mat heb gemist. Soms waardeer je iets nog meer, wanneer het er even niet is.



yoga Beverwijk

reiki Beverwijk